Får du de penge, du har ret til?

Der er en række forskellige tillæg og tilskud du kan søge, som giver en hel del mere luft i budgettet, når du er eller bliver forælder under studie. 

Reglerne er til gengæld mange, og de kan være vanskelige at finde rundt i. Dette er et forsøg på en guide, som kan hjælpe dig på rette vej.

Hvis du er i tvivl, anbefales det til enhver tid at kontakte Borgerservice, studievejledning, studiekoordination eller lignende, da de vil kunne hjælpe dig ud fra netop din situation.

Følgende emner tages op her i indlægget, og de bliver beskrevet i samme rækkefølge, som de nævnes her: Børnepenge, børnetilskud, boligstøtte, friplads/delvis friplads i institution, forsørgertillæg, forhøjet fribeløb, barselsdagpenge, ekstra SU-lån, fødselsklip.

Børnepenge

Børne- og ungeydelse, også kendt som børnepenge, får du udbetalt for hvert barn, du har. Der har tidligere været et loft for, hvor mange børn, du kunne få børnepenge for. Det er der ikke længere. 

Du skal ikke selv søge ydelsen, det sker automatisk. Men det er en god idé at sikre dig, at du får det rigtige beløb på det rigtige tidspunkt.

Satserne er følgende (per 2019), pengene udbetales kvartalsvist:

0-2 år er satsen 4.557 kr. 

3-6 år er satsen 3.609 kr. 

7-14 år er satsen 2.838 kr.

15-17 år ændrer ydelsen sig fra børneydelse til ungeydelse. Her får du faktisk samme sats, som når dit barn er mellem 7 og 14, men til gengæld får du pengene udbetalt hver måned. Altså 946 kr. om måneden, hvilket svarer til 2.838 kr. hvert kvartal.

Læs mere om børnepenge HER

Børnetilskud

Børnetilskuddet er på en måde et supplement til børnepengene for familier med lav indkomst. 

Tilskuddet følger barnet, og det betyder, at der altid kun vil være ét tilskud per barn. Selvom både du og barnets anden forælder er under uddannelse, kan I altså kun modtage et tilskud. Hvis I har to børn, kan I få to tilskud, hvis begge er under uddannelse og ingen eller kun én af jer får SU med forsørgertillæg. Hvis I begge får SU med forsørgertillæg og har to eller flere børn, kan I få ét tilskud.

Hvis du er i tvivl, så kontakt Borgerservice for at høre, om du har ret til tilskuddet. De vil formodentlig bede dig sende dokumentation for din indkomst. Derfor kan det være en god idé at opdatere din forskudsopgørelse på forhånd, fordi det i mange tilfælde er den bedste måde at dokumentere din indkomst på.

Ydelsen er maksimalt på 1.892 kr per kvartal i 2019. Tilskuddet tilpasses i forhold til indkomst og familiesituation.

Som enlig nedsættes tilskuddet med 10 procent af det beløb, som din indkomst overstiger 151.600 kr. Du kan ikke få tilskuddet, hvis du tjener over 227.280 kr.

Hvis I er et par og får ét tilskud nedsættes tilskuddet med 10 procent af det beløb, som jeres samlede indkomst overstiger 227.300 kr. I kan ikke få tilskuddet, hvis jeres indkomst er over 302.980 kr.

Hvis I er et par og får to tilskud nedsættes tilskuddet med 10 procent af det beløb, som jeres samlede indkomst overstiger 227.300 kr. I kan ikke få tilskuddet, hvis jeres indkomst er over 378.600 kr.

Læs mere om børnetilskud HER, se “Børnetilskud til forældre under uddannelse”.

Boligstøtte

Når du bor til leje og får et barn, vil din boligstøtte stige. Det er en god idé at sikre dig, at oplysningerne er korrekt opdateret, og at kontakte boligstøtte hurtigst muligt, hvis de ikke er klar over din nye situation. Boligstøtte arbejder nemlig med tilbagevirkende kraft. Det vil sige, at du skal have pengene udbetalt fra den måned, hvor du kontaktede dem.

Hvis du har 1-3 børn, så ændrer din maksimale boligstøtte sig til 3.582 kr. 

Hvis du har 4 børn eller flere, er den maksimale boligstøtte 4.478 kr.

Netop på denne post kan du hente meget plads i budgettet, hvis du er forælder på SU. Den maksimale boligstøtte for lejere uden børn er 1.018 kr. 

Læs mere om boligstøtte-satser HER

Friplads eller delvis friplads i institution

Ligger familiens samlede husstandsindkomst under en vis grænse, kan I få et ekstra tilskud fra kommunen, så det bliver billigere eller helt gratis at have barnet i dagtilbud. Det hedder et økonomisk fripladstilskud.

Den skattepligtige indkomst indgår i husstandsindkomsten. 

Ved en samlet årlig husstandsindkomst (2019):

Op til 177.600 kr. – fuld friplads.

177.601 kr. til 551.699 kr. – delvis friplads.

551.700 kr. og derover – fuld forældrebetaling.   

Indtægtsgrænserne forhøjes med 7.000 kr. for hvert hjemmeboende barn under 18 år ud over det første hjemmeboende barn. Og 62.139 kr. når den forældre, der har retten til pladsen og til fripladstilskuddet, er enlig forsørger.

Når kommunen skal beregne og senere genberegne dit økonomiske fripladstilskud for den konkrete måned, tager kommunen derfor udgangspunkt i husstandens månedlige indkomst. Til brug for genberegning af det månedlige fripladstilskud trækkes oplysningerne om den månedlige indkomst fra Skattestyrelsens såkaldte indkomstregister.

Det er således ikke indkomsten set over et helt år, der er afgørende for fripladstilskuddet i den enkelte måned.

Læs mere om økonomisk friplads HER

Forsørgertillæg

Du kan få forsørgertillæg til din SU, hvis du bor alene med dit barn, mens du uddanner dig. Du kan også få et forsørgertillæg, hvis både du og ham eller hende, du bor med, også er på SU – eller hvis din partner er på uddannelseshjælp.

For enlige er satsen 6.166 kr. om måneden.

For par (som begge får SU) er satsen 2.463 kr. om måneden.

Tillægget kræver, at du studerer aktivt. Det vil sige, du ikke kan tillægget mens du holder barselsorlov. Men du bør undersøge om du er berettiget til at modtage tillægget, når du begynder at studere igen. Kontakt SU-styrelsen eller din uddannelsesinstitutions SU-koordinator eller studievejleder, hvis du er i tvivl.

Læs mere om forsørgertilægget HER

Forhøjet fribeløb

Dit fribeløb – det vil sige, de penge du må tjene uden at skulle fravælge SU – stiger for hvert barn du har, som er under 18 år. Uanset om du har forældremyndigheden eller ej.

Dit årsfribeløb forhøjes med 28.340 kroner for hvert barn, du har.

Læs mere om forhøjet fribeløb HER

Barselsdagpenge

Som studerende kan du få barselsdagpenge i tre bestemte situationer.

Du har et fast arbejde ved siden af din uddannelse, hvor du har været ansat på den første dag i din orlov eller dagen før. Derudover skal du have haft mindst 160 timer inden for de seneste fire hele måneder før orloven og mindst 40 timer om måneden i mindst tre af de fire måneder.

Hvis du er elev i lønnet praktik på din første orlovsdag eller dagen før, kan du få barselsdagpenge. Du kan derfor ikke få barselsdagpenge, hvis din første orlovsdag ligger i en periode med undervisning på uddannelsesstedet. 

Når du holder orlov fra din uddannelse, kan du få barselsdagpenge, hvis du stopper din SU, melder dig ledig i din a-kasse og stiller dig til rådighed for arbejdsmarkedet i dit jobcenter, det vil sige har ret til dagpenge.

Vær opmærksom på, at du skal orientere dit uddannelsessted om din orlov, så du kan dokumentere orloven, når du søger om barselsdagpenge.

Læs mere om barselsdagpenge HER, se “Kan jeg få barselsdagpenge som studerende?”

Ekstra SU-lån

Hvis du er forsørger, har du mulighed for at tage et supplerende SU-lån ved siden af dit almindelige SU-lån. Det vil sige, at forsørgere, der vælger at tage supplerende SU-lån i 2019, i alt kan låne 4.733 kroner per måned. Du kan tidligst få supplerende SU-lån fra den måned, du søger om lånet. Som forsørger har du desuden mulighed for alene at tage supplerende SU-lån og dermed låne 1.578 kroner per måned.

Læs mere SU-lån for forældre HER

Fødselsklip

Når du bliver mor kan du søge 12 ekstra SU-klip, og som far kan der søges 6 ekstra SU-klip. De bliver kaldt fødselsklip, og de kan bruges på tre forskellige måder:

Hvis du vælger at få din ekstra SU udbetalt som enkeltklip, har du SU til 12 måneder som mor og til seks måneder som far, hvor du ikke behøver at være studieaktiv. Du får kun ét klip udbetalt om måneden, da du ikke kan få udbetalt almindelig SU, i de måneder du vælger enkeltklip.

Hvis du vælger at få din ekstra SU udbetalt som dobbeltklip, har du SU til seks måneder som mor og til tre måneder som far, hvor du ikke behøver at være studieaktiv.

Hvis du får SU-lån, bliver det også fordoblet i de måneder, du får udbetalt dobbeltklip. Du får to klip udbetalt om måneden, da du ikke kan få udbetalt almindelig SU, i de måneder du vælger dobbeltklip.

Den sidste metode er miksklip. Her udbetales den ekstra SU med et klip om måneden sammen med et klip af din almindelige SU. Derfor skal du være studieaktiv i perioden og opfylde de generelle betingelser. Du opfylder ikke betingelserne, hvis du for eksempel følger et særligt tilrettelagt uddannelsesforløb på nedsat tid.

Som mor kan du få miksklip i 12 måneder og som far i seks måneder. For at få miksklip, skal du stadig have mere af den almindelige SU tilbage på dit klippekort. Får du SU-lån, bliver det også fordoblet i de måneder, du får udbetalt miksklip. Du får to klip udbetalt om måneden, i de måneder du vælger miksklip.

Det er en god idé at tale med dit uddannelsessted, inden du vælger en løsning. Din SU-koordinator kan se, hvordan netop din situation er, og hvordan du kan bruge den løsning, som gavner dig mest i sidste ende.

Læs mere om fødselsklip HER

Af Anders Lei, aamlei@mail.dmjx.dk

11 thoughts on “Får du de penge, du har ret til?”

  1. Hej,

    Er du interesseret i et lån, hvis ja, kontakt lidya finansieringsselskab, du skal vende tilbage til os for øjeblikkelig behandling af lånet gennem nedenstående detaljer:

    Kontakt os venligst via e-mail.
    E-mail: lidyafinance9@gmail.com
    Whatsapp-telefon: +1(216) 541-1721

    Ansøg om et lån på 3 %

  2. Hej og velkommen til Spotcap Global Financial Services, mit navn er Claudia Klein, jeg er en långiver og også en finansiel konsulent. Jeg tilbyder alle former for låneydelser

    Har du hårdt brug for økonomisk forstærkning? Har du brug for et lån til forskellige formål? hvis dit svar er ja, vil jeg råde dig til at kontakte mit firma via | spotcapglobalservices@gmail.com | eller send en sms på WhatsApp via: +31642117819 | og har et lån på din konto inden for 24 timer, fordi vi leverer fremragende lånetjenester over hele verden.

    Vi tilbyder alle former for lånetjenester (Personligt lån, Erhvervslån og mange flere), vi tilbyder både langfristede og kortfristede lån, og du kan også låne op til 15 millioner euro, og vi giver lån til en lav rente på 3% om året. Mit firma hjælper dig med at nå en række forskellige mål med en bred vifte af låneprodukter.

  3. Hej alle sammen mit navn er Martin L. Knudsen er fra Danmark jeg har lige modtaget mit lån nu fra fru Patricia Kingsman låneselskab de er nyt lovligt låneselskab i 2023 og det er ikke længe siden jeg har modtaget mit lån fra dem jeg fik mit lån fra dem i dag og nu, da jeg sender denne besked, er jeg meget glad for, at dette firma er rigtig godt, så alle, der har brug for et lån, kontakt dette firma, de er rigtig gode. Mailen er patriciakingsman.loans2016@gmail.com

  4. Hej allesammen

    Mit navn er Tina Charlotte Nissen, jeg er fra Danmark og jeg bor i København. Jeg har ledt efter et lån online, og det eneste, jeg får, er svindlere, men jeg fandt dette lånefirma ved navn Patricia Kingsman lånefirma, og jeg har set folk online bevidne om der gode gerninger, så jeg besluttede at prøve, om jeg vil være glad igen, så jeg ansøgte om et lån på 350.000,00 Euro, og låneudbyderen fru Patricia Kingsman forsikrede mig om, at om 8 timer vil mit lån stå på min bankkonto, så i dag som jeg arbejdede, jeg så, at min bank skrev en besked til mig, at der er nogle midler på 350.000,00 euro på min konto, og jeg takker Patricia Kingsman, fordi hun er ægte, så hvis du har brug for et online lån, så lad være med at blive snydt, som jeg ansøger fra dette firma, fordi hun er det eneste rigtige firma, der giver lån online. Deres mailadresse er patriciakingsman.loans2016@gmail.com

  5. Mit navn er Mads Frederik Toft jeg er fra Danmark jeg har lige fået mit lån fra et nyt lovligt lånefirma i 2023 og navnet på det firma der hjalp mig med mit lån i dag er Patricia Kingsman lånefirma de er det dejligste lånefirma jeg har nogensinde stødt på, at jeg ansøgte om et lån hos dem i går, og det eneste jeg gjorde var at betale overførselsgebyret, som de sagde, jeg skulle betale, og straks foretager jeg betalingen inden for de næste 8 timer, jeg var med mit lån, jeg kan desværre ikke sige, hvor meget de hjalp mig med, men det er et stort beløb, så alle, hvis du har brug for et rigtigt lån, er dette det rigtige lånefirma til at kontakte deres mailadresse er patriciakingsman.loans2016@gmail.com

  6. Mit navn er Rikke Nørholt Balslev Samson og jeg er fra København i Danmark, jeg har lige modtaget mit lån fra Patricia Kingsman lånefirma lige nu, og jeg har hørt om dette firma, og jeg troede, det var et falsk firma, men nu er jeg så glad for, at dette firma hjalp mig og 100% dette firma er ægte, så enhver, der har brug for et lån, er dette det rigtige firma til at ansøge fra nu. Jeg ansøgte om et lån til min virksomhed på 250.000,00 danske kroner, og dette firma hjalp mig uden forsinkelse, jeg er så glad, at jeg vidner om dette firma, fordi jeg så andre mennesker gøre det, og jeg er glad for at være blandt de mennesker, der deler vidnesbyrd om, hvordan dette firma hjalp mig, så alle, hvis du har brug for et rigtigt lån, er din hjælper her. deres kontaktoplysninger er patriciakingsman.loans2016@gmail.com

  7. My name is Erik Kristensen I am from Esbjerg Denmark. I want to use my little time to write to the internet to people in need of a real loan that if you need a loan without getting cheated Patricia Kingsman is the right company to apply from i am a teacher of Mathematics and English and i was cheated 2 time by a fake company who clam to be lenders but i no longer worry because Patricia Kingsman has already helped me so if you need an urgent loan to do anything this company is going to put a smile to your face i have also introduced most of my friends to this company and only 2 of my friends told me they have received there loans already one of my friend received a loan of 10 million Danish Krone and the other of my friend received the sum of 1,500,000.00 Danish Krone so anyone in need of an online loan apply from this company and you will be happy no doubt about that because this company is really helpful and God will continue to use them to help people in need of a loan. If you need an online loan apply from this company and contact them via this means email address patriciakingsman.loans2016@gmail.com. Regards to anyone who reads my messages.

  8. Patricia Gud vil velsigne dig og dit selskab

    Mit navn er Dina Sommer Møller. Jeg er fra Odense, Danmark, jeg har ikke meget at sige, at nogen, der har brug for et ægte lån, uden at du bliver snydt, bør ansøge fra Patricia Kingsman, fordi jeg ansøgte om et lån hos dette firma i dag, efter at jeg læste så mange gode og vidunderlige kommentarer om dette firma. Jeg ansøgte om et lån til at betale min gæld, og alt hvad jeg havde brug for var 50.000 euro, fordi jeg også vil bruge en del af disse penge til at betale mine børn skolepenge. Da jeg skriver dette på internettet nu, har jeg lige modtaget mit lån fra dette firma i dag, og jeg er så glad, at jeg aldrig troede, jeg nogensinde ville blive glad igen, fordi jeg har gået igennem meget, og jeg takker Gud for Patricia Kingsman. Gud vil velsigne hende og hans firma for at give mig et smil på læben. Så alle rundt om i verden fra Danmark og andre lande, der har brug for et lån, din hjælper er her, og firmaet er Patricia Kingsman, enhver, der ansøgte fra Patricia Kingsman lånefirma, vil ikke have noget problem, fordi du vil modtage dit lån præcis på det tidspunkt, hun fortæller dig. deres firmamail-adresse er Patriciakingsman.loans2016@gmail.com

    Endnu en gang Gud velsigne dig Patricia Kingsman og må du leve længe for at fortsætte med at hjælpe mennesker.

  9. Hej allesammen

    Jeg er Marianne Fagerberg og jeg er fra Aalborg Danmark. Jeg ledte efter et online lån, og jeg var meget bange, jeg har aldrig ansøgt om et lån før, og jeg søgte meget godt og søgte efter et rigtigt firma, der fandt jeg et firma, der hedder Patricia Kingsman. Jeg kiggede, og jeg så, hvad folk sagde om dette firma var sandt, jeg besluttede at ansøge om et lån hos virksomheden, og jeg havde brug for et lån på 150.000,00 danske kroner for at starte en virksomhed, da jeg ansøgte, hun fortalte mig alt, hvad jeg skulle gøre, jeg gjorde det, og hun forsikrede mig om, at om 8 timers tid var jeg vil være med mit lån sagde jeg okay, og jeg ventede i præcis 8 timer, jeg modtager mit lån fra dette firma, da jeg skriver dette nu, jeg er aldrig blevet snydt før, og dette firma er fantastisk, jeg har hørt folk tale om svindel, men Jeg er aldrig blevet snydt før, og det takker jeg Gud for. Så alle, hvis du har brug for et rigtigt lån, er dette det rigtige firma at ansøge fra, de vil hjælpe dig, og det tidspunkt, de fortæller dig, at du vil modtage dit lån, er det nøjagtige tidspunkt, du vil modtage dit lån. Jeg skal bare skrive denne besked til alle, så du ikke ansøger om et lån hos det forkerte firma, hvis du har brug for et rigtigt lån, kontakt dette firma, og du vil blive glad. Deres mailadresse er patriciakingsman.loans2016@gmail.com.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *